Nasilnik i psihopata nije isto - Mina Radosavljević
980
post-template-default,single,single-post,postid-980,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Nasilnik i psihopata nije isto

Nasilnik i psihopata nije isto

Primetila sam da se po medijima piše kako su farma, tik tok, nasilne igrice, zanemarivanje i vršnjačko nasilje potencijalni uzroci masovnog ubistva koje se desilo 3. maja. Onda se javlja panika kod ljudi, jer svi znamo koilko je dece izloženo tik toku i drugim društvenim mrežama. Hoće li sada onda sva deca početi da ubijaju? Neće.

Agresivni sadržaj u medijima, sadržaj koji na bilo koji način promoviše nasilje, je sadržaj koji povećava nivo agresivnosti i nasilja u takozvanoj normalnoj populaciji. Tim sadržajem se povećava vršnjačko nasilje, nasilje u porodici, na ulici u saobraćaju.

Ovo što se dogodilo 3.maja, je psihopatksi potez. Kako mediji prenose počinilac mirno, bez krivice i kajanja govori o tome kako je ubio 8 osoba, a kako je planirao još žrtava nego je samo bio sprečen.

Psihopate čine 1 % populacije. To su bolesne osobe izmenjenog emotivnog i voljnog ponašanja. Teško je reći da je ovo bolest, jer ako je bolest onda bi za to trebalo da postoji neki lek. Medjutim za ovu bolest nema leka. Ne postoji ustanova za psihopate, iako ih možemo pronaći najčešće na dva mesta. Na vrhovima velikih kompanija i u zatvoru.

Nije svaki psihopata prestupnik. Oni vrlo dobro znaju kako će biti sankcionisani pa ni ne žele prekršiti zakon, ili ga krše samo kada su sigurni da neće odgovarati.

Psihopate nemaju emocije niti bilo kakav moralno etički kompas kog se pridržavaju. Nihovo ponašanje je isključivo motivisano ličnom koristi ili trenutnim energetskim pražnjenjem.

Na Balkanu je jako teško prepoznati psihopatu, naročito u ranoj dobi, jer deluje povučeno, a zapravo samo nema kapacitet za blisku konekciju sa bilo kim. Takodje, deluje kao da guta svoje emocije a ustvari ih nema. U skladu sa vaspitanjem budi jak, nema plakanja, kao što vidimo ništa upadnjivo. A kad primetimo, onda bude kasno.

Ljudi se bune jer neka deca i omladina podržvaju postupak mladog Vračarca, ja mislim da je to idealna prilika da se mapiraju i rano otkriju sklonosti te dece. Bar znate koga da se klonite i čuvate. Nije to dugoročno rešenje, ali ja bolju ideju nemam.

Da li može nešto da se uradi kako bi se sprečila psihopatska namera – takođe ne znam.

Za sada mi jedino pada na pamet, prepoznavanje i ciljana pažnja roditelja i stručnog lica – mada ništa nije garancija.

Iskreno saučešće svim ožalošćenima.Call Now Button